Eric Whitacre

ERIC WHITACRE 1970 –

Eric Whitacre is een moderne Amerikaanse componist en dirigent, die bekend is geworden door zijn koor- en orkestwerken en werk voor blazersensembles. Zonder muziek te kunnen lezen, musiceerde hij al op jonge leeftijd in zowel kleine orkesten als een popband. Zelf geeft hij aan dat zijn leven veranderde toen hij het Requiem van Mozart voor het eerst hoorde. Op zijn 23e componeerde hij zijn eerste orkestwerk voor blazers, Ghost Train, dat inmiddels al meer dan 40 keer is uitgevoerd.

De eerste opname van Whitacre als componist en dirigent, het album Light and Gold, won een Grammy in 2012 en werd als klassiek album nr 1 op de ranglijst in de US én in Engeland.

Heel bijzonder is zijn Virtual Choir; het loont echt de moeite om dat op YouTube te zien en beluisteren. Hij werkt met video’s van stemmen en na wat testopnames kende zijn eerste werk Lux Aurumque (2009) al 185 zangers uit 12 landen die tegelijk via het scherm het werk uitvoerden. Virtual Choir nr 2 bestond uit 2000 stemmen uit 58 verschillende landen.

Nr 3; Water Night, had 3.746 stemmen uit 58 landen; nr 4 , Fly to Paradise, bestaat uit 8.409 video’s van 5.905 zangers uit 101 verschillende landen!

In zowel de koorcomposities als in het instrumentale werk van Whitacre zijn meervoudige geluidsclusters te horen die opeenvolgend af- of toenemen in intensiteit. Whitacre bereikt dit door per stempartij partijen uit te splitsen tot soms wel 18 stemmen in één partij!  Hij gebruikt verschillende maten, soms gemengd, soms heel complex en soms met ongebruikelijke ritmes. Ook voegt hij bijzondere geluidseffecten toe, al of niet met de handen.

Whitacre componeert zijn werk regelmatig als direct eerbetoon aan diverse dichters zoals bijv. Octavio Paz, Emily Dickinson, E.E. Cummings, Rumi en Federico García Lorca. Zijn totale werk omvat tot nu toe al een ontzagwekkende hoeveelheid composities voor zowel koor als orkest  en voor theatrale uitvoeringen als musicals enz. Een aangename kennismaking met een talentvol musicus.

Wij zullen uit World of Color – Winter Dreams, een Walt Disney World project, het lied Glow zingen.

 

 

Bron: Wikipedia

 

PKR/Songs of Love/10-05-17/OV