Morten Johannes Lauridsen

MORTEN JOHANNES LAURIDSEN 27-02-1943
American Choral Master
”A man, an island and music that moves the world”

Lauridsen, zoon van Deense immigranten,  werd geboren in het Pacific Noordwesten van Amerika. Hij  werkte een periode – voor hij zich op de studie van het componeren stortte –  als brandweerman en opzichter bij de Forest Service. Dat was op een eenzame plek, geïsoleerd op een uitkijktoren vlakbij Mount St. Helens. Lauridsen woont tegenwoordig wisselend in Los Angeles en in de San Juan Archipelago aan de noordkust van de staat Washington. Na zijn studie werd hij docent aan de University van Southern California en werd een volwaardig componist en dirigent. In 2006 werd hij “American Choral Master”.

In 2007 ontving hij uit handen van de president de National Medal of Arts. Vanwege de compositie van uitmuntende koorwerken die ”muzikale schoonheid combineren met kracht en spirituele diepte en daarbij over de hele wereld het publiek in vervoering hebben gebracht.” Er zijn meer dan 200 CD’s van zijn werk gemaakt, waarvan er 5 een Grammy Award nominatie kregen. Hij werd meermalen onderscheiden en geeft over de hele wereld colleges op diverse universiteiten, zoals bijv. Westminster Choir College en King’s  College.

In 2014 werd hij uitgenodigd om Artistiek Ere-President te worden van de Interkultur/World Choir Games en in 2016 werd hem de ASCAP Foundation Life in Music prijs toegekend.

Het werk van Lauridsen heeft een sterk mystiek karakter. De eenzaamheid van het eilandleven heeft hij nodig om in zijn hoofd de muziek te voelen en vormen.
Poëzie is daarbij de absolute inspiratiebron voor zijn vocale werk. Hij noemt het zelf zijn tweede liefde; iedere dag leest en bestudeert hij gedichten en hij beschouwt poëzie als een verrijking op veel verschillende niveaus. Hij heeft – naast het werk van Rainer Maria Rilke- ook gedichten van Pablo Neruda, Robert Graves en Howard Moss op muziek gezet.
Over Lauridsen’s gewijde muziek zei de musicoloog en dirigent Nick Strimple het volgende:” Hij is de enige Amerikaanse componist in de geschiedenis die mysticus kan worden genoemd; zijn indringende en serene muziek bevat een ongrijpbaar en ondefinieerbaar element dat de indruk geeft dat alle vragen nu beantwoord zijn”

Zijn muzikale aanpak is zeer divers, uiteenlopend van zeer direct naar abstract in reactie op kenmerken van de teksten die hij bewerkt (onderwerp, taal, structuur, tijdperk enz). Zijn Latijnse composities als bijv. Lux Eterna en zijn motetten doen Gregoriaans aan met Middeleeuwse en Renaissance invloeden, gemengd met een frisse hedendaagse klankkleur. Ander werk zoals Madrigali en Quatro Cancones zijn behoorlijk chromatisch of atonaal.

– een motet  = meestal a capella werk op gewijde Latijnse tekst
– chromatiek = melodische opeenvolging van tenminste 3 halve tonen bijv. c- cis-d-  dis-e

Bron: Wikipedia
Website Toonkunst Leiden
Website Morten Lauridsen
XYZ der Muziek

PKR/Songs of Love/21-04-17/OV