Dirigenten

Michel Hogenes (vanaf april 2006)

Michel Hogenes werkt op de Haagse HoDirigentMichelHogenesgeschool: hij geeft muziekles op de Pabo. De muziekliefde zat er bij Michel al vroeg in, want op zijn 16e jaar was hij al dirigent van een accordeonorkest. Uiteindelijk is hij naar het conservatorium gegaan. Hij is afgestudeerd op Hammondorgel met als bijvak piano, op schoolmuziek en op orkestdirectie. Verder heeft hij orthopedagogie gestudeerd met als specialisatie muziek als therapie.

Hij is werkzaam geweest in het onderwijs en het speciaal onderwijs met moeilijk lerende kinderen. Hij is actief in diverse commissies die met muziektherapie te maken hebben en is bezig met een boek daarover. Hij geeft regelmatig workshops en/of nascholingen, ook voor docenten van het conservatorium. Hij is bekend met zowel lichte muziek als klassiek en heeft ook diverse Musicalwerken uitgevoerd. Verder liggen er contacten met de Rockacademie in Tilburg.

Qua indeling van koorrepetities hecht hij aan goed inzingen, waarbij de belangrijkste aspecten van het opwarmen van de stem aan de orde moeten komen. Ook vindt hij belangrijk dat er gewerkt wordt aan eenheid van koorklank. Hij is wel nadrukkelijk dirigént en geen zangpedagoog, maar hij brengt bij het inzingen wel zangpedagogische zaken naar voren waar dat nodig is. Qua zangtechniek is hij er geen voorstander van om met een amateurkoor te gaan ”belten”, omdat bij verkeerd gebruik van deze techniek, mensen hun stem kunnen beschadigen. Hij vindt het kunnen lezen van bladmuziek wel bevorderlijk voor een koor.

Anneke Huitink (december 2003 t/m maart 2006)

dirigent-annekeAnneke Huitink studeerde koordirectie en blokfluit aan het Twents Conservatorium en vervolgens orkestdirectie bij Arie van Beek aan het conservatorium te Rotterdam.

Haar repertoire strekt van de renaissance tot en met hedendaagse muziek en omvat zowel symfonische werken, koormuziek als opera. Zij heeft verschillende koren en orkesten gedirigeerd. Geregeld is zij gastdirigent bij verschillende ensembles en orkesten. Zij realiseerde met kamerkoor Gloriant verschillende uitvoeringen in binnen- en buitenland alsmede verleende het koor medewerking aan het Radio kamerorkest. Met de stichting Kameropera Rotterdam heeft zij een aantal succesvolle producties gerealiseerd.

Verder doceerde zij aan de Vrije Academie te Delft en aan de muziekschool van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Het leeuwendeel van haar passie kan zij kwijt bij de Stichting “Archipel”, waar zij verschillende producties en vormen van muziekonderwijs ontwikkelt.

Met Anneke Huitink is het Projektkoor Rijswijk verder gegroeid naar muzikale professionaliteit.

Marlies Huitink (november 1993 t/m december 2003)

dirigent-marliesIn 1993, het jaar dat Marlies afstudeerde aan het Rotterdams Conservatorium, werd ze benaderd door een aantal kennissen uit Rijswijk met de vraag of ze mee wilde helpen bij de oprichting van een nieuw koor. Na vele avonden van praten en brainstormen werd gekozen voor de naam Projektkoor Rijswijk.

Marlies wilde zich niet voor langere tijd binden aan een koor maar wilde wel helpen opstarten met het allereerste project: Christmas Carols, uitgevoerd in een Charles Dickens-stijl. ” Één project”, zei Marlies, “daarna moeten jullie maar een andere dirigent zoeken.”  Na een oproep in de diverse huis-aan-huisbladen kwamen er twintig enthousiaste zangers en zangeressen naar de eerste repetitie en binnen twee maanden werden er tien meer-stemmige Christmas Carols ingestudeerd. De koorleden struinden allerlei rommelmarkten af op zoek naar bijpassende Dickens-kledij en decor-attributen.

Het eerste concert was een groot succes. Marlies raakte helemaal geïnspireerd door het enthousiamse en de creactiviteit van deze club mensen en zij besloot nog een project te doen, en daarna nog een, en nog een, en nog veel meer.

Tien jaar lang bleven Marlies en het Projektkoor met elkaar verbonden. In die tijd verruilde ze haar muzikanten-bestaan voor een baan bij de televisie. Ze volgde een regisseursopleiding aan de Media-academie en kwam bij toeval terecht bij de afdeling “Dier en Natuur” van de AVRO,  waar ze vijf jaar lang talloze dierenprogramma’s regisseerde. Waar ter wereld ze ook uithing met haar cameraploeg, de vrijdagavond bleef heilig, want dat was de repetitieavond, haar thuiskomen bij Projektkoor Rijswijk.

In 2003, het jaar dat PKR zijn tienjarige bestaan vierde, kreeg Marlies de kans om voor Warchild te gaan werken in Soedan. Dit lustrumconcert werd het moment om het dirigeerstokje over te dragen aan haar zus Anneke. Een ontroerend afscheid na 10 jaar lief en leed. Marlies vertrok in januari 2004 naar Soedan en werkte mee aan verschillende creatieve projecten in kindertehuizen en vluchtelingenkampen. Eind mei 2004 keerde ze weer terug naar Nederland en werkte weer als regisseur bij de AVRO, nu aan verschillende muziek- en culturele producties.

In 2005 ging ze in samenwerking met het Wereld Natuurfonds diverse televisieprogramma’s maken over bedreigde diersoorten in Azië (Borneo/Kalimantan) en Afrika. In 2015 stopte Marlies bij de AVRO en startte de Huitink Media Groep. Deze mediagroep wil audiovisuele en muziekproducties toegankelijk maken voor een breed publiek. Inmiddels heeft zij al een aantal prestigieuze opdrachten op haar naam staan. In juni 2015 was zij nog voor haar documentaire over Lita Cabellut in India bij de opening van diens tentoonstelling aldaar. Maar waar ter wereld ze ook uithangt met haar cameraploeg, op vrijdagavond zingt ze in gedachten mee met “haar” Projektkoor Rijswijk.